Cum cream o bautura? – care sunt considerentele generale de care trebuie sa tinem cont in momentul in care preparam un cocktail pentru prima data.

Ingredientele – calitatea bauturilor este extrem de importanta pentru prepararea unui cocktail decent, gustul si aroma produsului final fiind direct proportionala cu calitatea produselor premium sau super premium ce ar trebui sa le folosim in industria Horeca. Acelasi lucru se verifica si in cazul celorlalte tipuri de ingrediente (fructe, legume, vegetale cu frunza, mirodenii etc)

Anotimpul este, de asemenea, foarte important. Daca vara e recomandat sa cream cocktailuri fructate, pline de culoare, iarna in schimb, cocktailurile calde cu cafea, vin sau ceai si cocktailurile cu volum mai mare de bauturi spirtoase sunt la mare cautare. Aromele de nuci, alune, mirodenii sunt extrem de potrivite in anotimpul rece.

Cunostintele pe care le avem despre de compatibilitatea ingredientelor in mix. Incercati sa asociati bauturi si ingrediente ce au origine apropiata, dar, si mai important, care sa nu se anuleze ca gust si aroma unele pe celelalte. Incercati sa nu mixati mai mult de 5 ingrediente pentru a crea o bautura deosebita.

In general un cocktail are o structura foarte simpla de preparare:

Baza alcoolica – recomandat una, niciodata mai mult de doua. În general, se folosesc asa-numitele ”white spirits”, bauturile alcoolice albe (vodca, rom, gin, cacasa etc), care nu au gust si aroma puternice. Sunt, insa, si mixuri foarte reusite pe baza de whisky, brandy sau alte alcooluri colorate.

Modificator de gust, aroma si culoare (lichior, bitter, fructe, piureuri din fructe, siropuri cu diferite arome).

Filler – orice tip de juice sau soft drink, ingredientul ce ne umple paharul in cazul cocktailurilor ce necesita acest tip de ingredient.

Elementul de echilibru – exprimarea se refera la echilibrul dintre acru si dulce dat de juice-urile fresh de citrice si zahar, sub forma lichida, in cazul siropurilor si a piureurilor, sau solida. Sa nu uitam aici ca lichiorurile au si ele o influenta, fiind dulci. De asemenea, daca folosim apa tonica filler si/sau bitter, bautura va fi intregita de un gust usor amar. Ingredientele iuti contribuie si ele la echilibrul gustului final si al aromei.

Cea mai importanta regulă atunci cand cream un cocktail este sa nu ne lasam ”furati” de frenezia ingredientelor, ci sa ne pastram focusul pentru a prepara o bautura bine legata, cu gust personalizat si, cel mai important, care sa fie pe placul clientului.